Multifokális lencsék

[headline title=”A multifokális lencse”]

[fullwidth class=”bordered”]
A távoli és az olvasó szemüveg folyamatos cserélgetése nem nyújt ideális megoldást az öregszeműségre. Sokkal inkább a multifokális lencsék jelentik a legjobb optikai megoldás erre a problémára, mivel több korrekciós zónából állnak. Ezek a zónák teszik lehetővé, hogy viselőjük élesen lásson minden távolságra.

A multifokális lencsék előnyei elvitathatatlanok: kényelmes használatuk mellett, magabiztosságot is kölcsönöznek viselőjüknek, hiszen általuk urai lehetünk a saját környezetünknek közel, s távol egyaránt. A multifokális lencsék nyújtotta stabilitás mozgás közben növeli a biztonságérzetet is, valamint lehetővé teszi a közeli és távoli fókusz közötti gyors váltásokat.

Az első multifokális szemüveg kiválasztása

Az első és legfontosabb kritériuma a jól működő szemüvegnek a helyesen meghatározott fénytörési hiba, vagyis annak megállapítása, hogy milyen dioptriára van szüksége a jó látáshoz. Mielőtt elkészíttetné első multifokális szemüvegét, mindenképpen végeztessen szakszerű szemvizsgálatot, hogy meghatározhassák látásának aktuális paramétereit!
A korrekt eredmények megállapítását követően történik az Ön számára megfelelő multifokális (progresszív) lencse kiválasztása. Manapság a multifokális lencse kínálat igen széles palettán mozog. Léteznek általános és speciális célra ajánlott típusok (pl. számítógép képernyő előtti munkához, autóvezetéshez stb.), amelyek természetesen árban és kialakításukban is különböznek egymástól. A multifokális lencse kiválasztásakor tehát sok szempontot kell mérlegelnie, de ezek közül is a legfontosabb annak figyelembe vétele, hogy a látótávolságok tekintetében milyen feladatokhoz fogja használni új szemüvegét.
Az Ön számára legmegfelelőbb lencsetípus kiválasztásához kérje szakértő látszerészeink segítségét.

Multifokális szemüveg kiválasztása

A megfelelő szemüveglencse meghatározása után következhet a szemüvegkeret kiválasztása. Egy speciális szemüveglencse típusról lévén szó, néhány szempontot keretválasztáskor is érdemes figyelembe vennie:

Mivel új szemüvegét egész nap viselni fogja, jó minőségű, kényelmes, könnyű keretet válasszon!
A kiválasztott szemüvegkeret lehetőség szerint rendelkezzen a középrész dőlésének állítási lehetőségével, valamint orrtámasszal, hogy a megfelelő látáskomfort elérése érdekében a szemüvegkeretet az Ön anatómiai adottságaihoz lehessen állítani! Ebből a szempontból egy fém szemüvegkeret mindenképp előnyösebb választás!
A multifokális lencsék oldalsó részén úgynevezett periférikus zónák (homályos területek) találhatóak. Ezeket a részeket még a keretbe csiszolást követően sem lehet a lencséből teljesen kiküszöbölni, ugyanakkor egyáltalán nem zavarják a látást, ha valaki pontosan betartja a lencse viselésére vonatkozó tanácsokat. Ebből kifolyólag azonban kerülni kell a túlságosan széles keretek választását, hogy minél minimálisabbra csökkenthető legyen ezen homályos zónák mérete!
A multifokális lencse középső részén található egy függőleges progresszív csatorna. Ez az a rész, ahol a lencse erőssége lassan, fokozatosan el kezd átváltani a távoli korrekcióból a közeli korrekcióba. A csatorna hossza lencsetípustól függően 11-16 mm is lehet, vagyis a szemüvegkeret kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy ez a távolság a pupillától lefelé mérve beleférjen a keret mélységébe!
Kérje szakértő látszerész segítségét az Ön számára megfelelő szemüvegkeret kiválasztásához! Egy jól megválasztott keret alapjaiban elősegítheti ugyanis, hogy Ön elégedett multifokális lencseviselővé váljon!

Mi történik ez után?

A megfelelő multifokális lencse és a hozzá passzoló keret kiválasztását követően nincs más feladat hátra, mint a szemüveglencsék feljelölése. A folyamat során a látszerész az Ön fejformájára, fiziológiai adottságaira igazítja először a keretet, majd megkéri Önt, hogy tekintsen a távolba. Ez a momentum szolgál arra, hogy az optikus bejelölje a pupillájának a helyzetét távolba tekintéskor, vagyis a lencse ezen területére kerül majd a távoli dioptria. Ezután a látszerész egy előre elkészített sablon segítségével felrajzolja a lencsére az olvasó zónát, ahová a lencsében a közeli dioptria kerül. Annak érdekében, hogy ellenőrizni tudja a feljelölés helyességét, úgynevezett olvasópróbát is végeztet Önnel, amely során kényelmes, ülő pozícióban a látszerész arra kéri Önt, hogy a szemüvegkeretet viselve olvasson egy könyvből. Ezt követi az úgynevezett tükörpróba, ami a felrajzolt tekintési irányok helyességének utolsó ellenőrzését szolgálja. A lencsén végzett feljelölések pontossága alapvetően fontos a multifokális lencséknél, hiszen éppen ettől lesznek igazán személyre szabottak. A feljelölés történhet a fentebbi módszerrel, de számos optikai üzletben elérhető már úgynevezett visuReal® rendszer is, amely a folyamatot egy számítógépes program segítségével végzi el, így a legapróbb eltérések is kiküszöbölhetővé vállnak.
A szemüveg elkészítésének utolsó fázisa a lencsék becsiszolása a keretbe. A precíz becsiszolás elengedhetetlen ahhoz, hogy Ön maximálisan kiélvezhesse az új multifokális szemüvege által nyújtott előnyöket és kényelmet.

[/fullwidth]

[fullwidth class=”bordered”]

A multifokális szemüveg zónái

  • Távoli zóna
  • A szemüveglencse felső része kényelmes távoli látást biztosít, például vezetés, TV nézés közben, egy moziban, vagy ha csak egyszerűen élvezni akarja valahol a kilátást.

  • Köztes zóna
  • Ez a terület, vagy más néven a progresszív csatorna, a lencse középső részén helyezkedik el, ahol a lencse erőssége lassan, fokozatosan el kezd átváltani a távoli korrekcióból a közeli korrekcióba. A terület szélessége az adott lencseviselő számára megfelelőnek ítélt lencsetípus kialakításától függ. Bár ez a legkeskenyebb része a lencsének, mégis nélkülözhetetlen viselőjének az olyan közepes távolságra lévő dolgok tisztán látásához, mint például a számítógép monitora vagy az autó műszerfala.
    Néhányan túl keskenynek érzik a középső részt beltéri használat esetén. Az ő számukra előnyösek lehetnek az úgynevezett beltéri lencsék, amelyek speciális kialakításuknak köszönhetően egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a szemnek a közeli és a köztes távolságok közötti váltást. Ezeknek a szemüveglencséknek sokkal szélesebb a köztes zónája, így akár 4 méter távolságra is élesen lehet látni velük. Azoknak a szakembereknek, akik elhivatottak, és arra törekszenek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki saját magukból, a beltéri lencsék által nyújtott optimális látás és kontraszt óriási előnyt jelent.

  • Közeli zóna
  • Ez a terület a lencse legalsó része, olvasásra és a közeli tárgyak látására szolgál. Ennek a résznek a legerősebb a dioptriája. Ez a rész garantálja a kényelmes látást és a széles látóteret.

  • Periférikus zóna
  • A multifokális lencsék periférikus zónái a lencse oldalsó szélein található homályos területek. Ezeket a részeket nem lehet a lencséből teljesen kiküszöbölni, ugyanakkor egyáltalán nem zavarják a látást, ha valaki pontosan betartja a lencse viselésére vonatkozó tanácsokat.

[/fullwidth]

[fullwidth class=”bordered”]

Trueform multifokális lencse típusok

A legújabb TrueForm technológiának köszönhetően a már bizonyítottan bevált Hoya multifokális szemüveglencsék a legmodernebb technológiával és még nagyobb precizitással kerülnek kialakításra. A TrueForm technológiával készülő multifokális szemüveglencsék esetében az egyéni felírt receptértékek egyedülálló módon, pontról-pontra jelennek meg a lencse felületén, így még tökéletesebb látásélményt nyújtanak minden látásirányba viselőjüknek.
[/fullwidth]

Scroll to Top