BabaSzemész – baba, gyermek szemvizsgálat

BABASZEMÉSZ – egyedülálló, babáknak és gyermekeknek kifejlesztett szemvizsgálat, mellyel kiszűrhetők a csecsemők veleszületett szemészeti funkcionális eltérései.

Minden olyan esetben, amikor egy gyermek nem tud még megfelelően, illetve megbízhatóan visszajelezni a látás minőségéről, a vizsgálat fényt deríthet különböző eltérésekre.

A szűrővizsgálat nagy előnye, hogy úgy végezhető el a szemvizsgálat, hogy az a gyermek részéről minimális együttműködést igényel. Nem kell olvasni tudnia, vagy képeket felismernie, de még beszélnie sem. Fontos szempont ezen kívül, hogy A SZEMCSEPPEL TÖRTÉNŐ PUPILLATÁGITÁS NEM SZÜKSÉGES.

A vizsgálat menete

A gyermek kényelmesen ül az édesanya ölében. Egy méter távolságról figyeli a mosolygó , játékos hangjelzést.

 • Szemmozgások vizsgálata
 • Látásélesség vizsgálata
 • Közeli látás vizsgálata
  • Kis kép felmutatásával takarva a jobb, majd a bal szemet, Fontos információt jelent, ha a gyermek valamelyik szem eltakarása ellen tiltakozik.
 • A távoli látásélesség  életkortól függően  különbözik
  • 3 éves kor alatt csak ritkán tudjuk közvetlenül megítélni, de játékos képekkel 3-4 méterről már informácíót kaphatunk arra figyelve , hogy egyforma-e a két szem látásélessége.
  • 3 évnél idősebb gyermeknél 5 méterről a látástábla jelei már jól alkalmazhatók.
  • Idősebb gyermeknél pontos látásélesség megállapítására szolgál a villa jel. A kezek megfelelő irányba mutatása  a gyermek számára játékos feladat.
  • A szűrővizsgálat a szemfenék szűk pupillán történő vizsgálatával zárul. Természetesen íly módon  csak a látóideg és a erek központi része látható, az ideghártya perifériás részét nem vizsgálhatjuk. Ha részletesebb információ szükséges / eltérésre vonatkozó gyanú / a vizsgálat pupillatágításban folytatódik.

Milyen gyermekkori szembetegségek szűrhetők ki a BabaSzemész vizsgálattal?

Megdöbbentő adat, hogy minden nyolcadik gyermek szemvizsgálatakor találtunk valamilyen problémát. Gyakran találkozunk a két szem közötti jelentős dioptria különbséggel, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas dioptria értékkel,- mely szemüveg korrekcióra szorulna. 100 egészségesnek vélt baba közül 16 kisgyermek szeme eltérést mutat, amelyből 3 eset rejtett kancsalság. A kancsalság e formáját 1 éves kor alatt ezzel a géppel lehet legegyszerűbben szűrni, ilyenkor még nem késő, a gyermek szeme ekkor még korrigálható.

Milyen életkorban lehet és ajánlott a vizsgálatot elvégezni?

Az éleslátás kifejlődése korhoz kötötten kódolt, azaz a tompalátás egy bizonyos koron túl nem javítható. A BabaSzemész gyermek szemvizsgálat életkorra való tekintet nélkül bármilyen korú csecsemőnél, illetve kisgyermeknél elvégezhető, aki már ülni tud az anyja ölében. Tapasztalataink szerint először 6 hónapos korban célszerű elvégezni a vizsgálatot. Az értékelés követően javasoljuk a következő kontroll időpontját.

Scroll to Top