Szemüveglencsék

Ahogy a szemüvegkeretek is többféle anyagból készülnek – fém, műanyag és egyéb anyagokból – a szemüveglencse alapanyagok is különbözők lehetnek. A lencse alapanyaga nagymértékben meghatározza a lencse súlyát, tartósságát és esztétikusságát. Éveken át az üveget tartották a legmegfelelőbb alapanyagnak a szemüveglencsék gyártásához. A szemüvegviselők elvárásai, azonban, egyre magasabbak lettek és érdeklődésük a könnyebb, vékonyabb és ezáltal kényelmesebb viseletet biztosító lencsék irányába fordult.

Mindig kérje szakembereink segítségét, hogy segítsen az Ön életvitelének, dioptriájának és keretválasztásának a leginkább megfelelő alapanyag kiválasztásában!

Fő szemüveglencse beszállítónk a HOYA, de igény szerint ESSILOR, ZEISS és SEIKO lencséket is forgalmazunk.

MEGJELENÉS KOMPROMISSZUM NÉLKÜL

Nem számít, mikor és hol, mindig a legjobban szeretne kinézni. A Seiko modern szemüvegeket kínál, amelyek az Ön egyedi életmódjának és speciális látásigényeinek megfelelően személyreszabottak, így Önnek soha nem kell aggódnia, hogy a funkcionalitást vagy a divatot válassza. A célhoz, helyhez és alkalomhoz tökéletesen illeszkedő Seiko szemüvegekkel egyedivé teheti kinézetét és tisztán láthat szemüvege szélein is.

Mire figyeljünk szemüveglencse-választáskor?

A cégek egyre szélesebb palettáját kínálják az újabbnál újabb fejlesztésű szemüveglencséknek. Miután meghatározták a dioptriát és kiválasztottuk szemüvegkeretünket, már csak a szemüveglencse kiválasztása van hátra. Ne kapkodjunk, szánjunk rá kellő időt – sok bosszúságtól, csalódástól kímélhetjük meg magunkat.
Első lépésként tisztázni kell, pontosan milyen céllal csináltatjuk a szemüveget és vele szemben milyen elvárásaink vannak. A döntés meghozatalában szakembereink segítik ! Nem szabad általánosítani, nincsenek mindenkire és mindenre vonatkozó általános szabályok.

Egyfókuszú lencsék – csak adott távolságra nyújt éles látási lehetőséget. Adott korrekció, egyetlen dioptria érték a lencse teljes egészében. Amikor már a szem természetes öregedése folytán nem elég egyetlen dioptria az éles látáshoz, hanem szükségünk van külön közeli korrekciókra akkor választjuk a több dioptria értéket tartalmazó lencsetípusokat.

A „bifokális” lencse esetén a lencse két fókuszú, a különböző törőerejű lencserészek között vékony vonal látható. A közeli korrekció, olvasó dioptria alul helyezkedik el. Alakja alapján van pajzs- és körbifokális lencse. A felső részen általában a távoli korrekció van becsiszolva.

A „multifokális” (progresszív) lencse: a hagyományos lencse felső részén a legalacsonyabb a törőerő, majd fokozatosan növekszik lefele. Alul éri el az olvasó szemüveg erősségét. A távolság amelyre élesen látunk, attól függ a lencse milyen területén nézünk át.

A munkaszemüvegek

Fényáteresztő képesség alapján:

 • Teljesen átlátszó lencsék
 • Különböző fokban színezett lencsék (pl. a dioptriás napszemüvegek) Vezetéshez csak adott százalék alatti sötétítés a megengedett, ne felejtsük el.
 • Átmenetes lencsék – a sötétítés csak a lencse felső részét érinti.
 • Fényre sötétedő lencsék, a beérkező fény UV-sugárzás tartalmát érzékelve sötétednek el. A vásárlásukkor figyelembe kell venni, hogy a gépjárművek szélvédője az UV-sugárzás egy részét kiszűri.

A lencse anyaga

 • A lencse készülhet üvegből: általában nehezek, könnyebben törhetnek, nem alkalmasak a mai modern keretekhez.
 • A műanyag lencsék könnyebbek, kevésbé törékenyek, ennek következtében biztonságosabbak, így gyermekeknek feltétlenül ezek ajánlhatóak. A lencse anyagának a törésmutatója határozza meg, hogy az adott dioptriájú lencse milyen vastag lesz. A nagyobb dioptria tartományokban gondoljunk a vékonyított lencsékre!

A lencse felületi rétegei

 • Karcmentes réteg: vékony, kemény lakkréteg, amely ellenállóbbá teszi a lencsét a külső behatások ellen.
 • Antireflex réteg: a fény a határfelületeken megtörik és visszaverődik. Nagyon zavaró lehet a lencséről a szembe visszatükröződő kép. A réteg ezt a visszatükröződést, visszaverődést csökkenti.
 • Páramentesítő réteg: A hidegből melegbe való belépéskor a hideg felületeken pára csapódik le. A réteg nem véd száz százalékosan a párásodás ellen, de gyorsítja a szemüveglencsére lecsapódott pára elillanását.

Miért is van szükség többfókuszú (bifokális, trifokális, multifokális, progresszív) szemüveglencsékre?

40-45 éves kor felett a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodó-képességét, az apró betűk összemosódnak, az olvasnivalót egyre távolabb kell tartanunk a szemünktől, hogy élesen láthassuk. Ez egy teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb mindenkinél bekövetkezik, és „presbiópiának” (időskori távollátásnak vagy öregszeműségnek) nevezik. (Pedig ekkor még hol vagyunk az idős kortól!)
Ekkor válik szükségessé az első közeli (olvasó) szemüveg, vagy akik távolra is viselnek szemüveget, azok számára a progresszív szemüveg lencse.

Milyen különbség van az egyfókuszú és a többfókuszú (progresszív) szemüveglencse típusok között?

A bifokális, trifokális és a progresszív (multifokális) szemüveglencséknek többfókuszú szemüveglencse az elnevezése. Ezeket a szemüveg lencséket úgy kell elképzelni, mintha több egyfókuszú szemüveg lencséből készítenénk egyet, amelynek távolra és közelre más-más az erőssége. Egy többfókuszú (progresszív) szemüveg segítségével helyettesíthetünk tehát egy közelre és egy távolra használt szemüveget.

Mi a különbség a bifokális szemüveg és a progresszív szemüveglencse között?

A bifokális szemüveg lencse

A közeli és távoli rész között éles válaszvonal látható, amely képugrást és nagyításbeli különbséget okoz, ezáltal megnehezíti mindennapjainkat. (pl. lépcsőn való közlekedés, főzés, barkácsolás, kirakat-nézegetés stb.)

Az éles választóvonal nem esztétikus, mert így mindenki láthatja, hogy már szükségünk van közelre is korrekcióra, tehát már elérkezett az a bizonyos kor.

Munkatávolságra nem ad megfelelő korrekciót (60-100 cm), hiszen a nevéből eredően csak két fókusszal rendelkezik: távolra és közelre

A progresszív szemüveglencse (többfókuszú szemüveglencse, multifokális szemüveg lencse, Varilux progresszív szemüveglencse)

 • A progresszív szemüveglencse a távolitól az olvasó részig a folyamatosan változó dioptriaérték miatt minden távolságra biztosítja az éles látást.
 • Nem szükséges folyamatosan cserélgetnünk távoli és olvasó szemüvegeinket, amely folyamatos kényelmetlenséggel jár.
 • A progresszív szemüveglencse esetében nincs zavaró és jól látható választóvonal és képugrás a távoli és közeli kép között.

Végre, a progresszív szemüveglencse segítségével újra ugyanúgy láthatunk és úgy is nézhetünk ki, mint fiatalabb éveinkben.

Minden optika üzletben más progresszív szemüveglencse típust ajánlanak. Melyik progresszív szemüveg lesz a legmegfelelőbb számomra?

A progresszív szemüveglencse kínálat palettája legalább olyan széles, mint az autók kínálata.
Kaphatóak általános, egész napos használatra tervezett progresszív lencse változatok, melyek természetesen árban és minőségükben jelentősen eltérnek egymástól.

A progresszív szemüveglencse esetén a távoli és közeli dioptria közötti átmenet egy ún. látócsatornában kerül kialakításra, melynek szélességét a szemüveglencse-gyártók évről évre egyre korszerűbb technológiákat kifejlesztve növelik.

A boltokban elérhetőek a szélesebb látócsatornájú, frissebb fejlesztésű, könnyebben megszokható progresszív lencsék, értelemszerűen magasabb áron, de ugyanúgy megtalálhatóak az 5-10 évvel ezelőtt piacra dobott progresszív szemüveglencse termékek is alacsonyabb áron. Igényünk és pénztárcánk szerint választhatunk erről a progresszív szemüveglencse palettáról.

Léteznek még speciális célra ajánlott progresszív szemüveglencse típusok is, pl. autóvezetéshez, számítógép elé célzottan kifejlesztett progresszív lencsék stb.

Mindenképp érdemes olyan márkás progresszív szemüveg lencsét választani, melyhez ún. megszokási garancia is társul.

Drága-e a progresszív szemüveg?

Viszonyítás kérdése… Adjuk össze, hogy távoli, olvasó és munkaszemüvegünk külön-külön mennyibe kerülne, már egyáltalán nem biztos, hogy annyira drágának találjuk a progresszív szemüveg végösszegét. Nem beszélve még a szemüvegeink folyamatos cserélgetésének kényelmetlenségeiről, és persze a rendszeresen otthon felejtett, esetleg elvesztett szemüveg problémájáról…

FONTOS! A progresszív szemüveglencse esetében még inkább igazzá válik az „olcsó húsnak híg a leve” mondás! Ne a látásunkon spóroljunk, mert az információk legnagyobb része (több,mint 80%-a) szemünkön keresztül jut el hozzánk!

A „Mennyibe kerül egy progresszív szemüveg?” kérdésre ugyanúgy nem lehet egy számmal válaszolni, mint pl. egy autókereskedőnél a hasonló „Mennyibe kerül egy autó?” kérdésre. Minden szemüveglencse gyártó cég is legalább 4-5 féle általános használatú progresszív lencse, és többféle speciális progresszív szemüveglencse ajánlatot mutat be katalógusában. A legkorszerűbb progresszív szemüvegek jelenleg az egyénre szabott, viselője tekintési szokásainak és ergonómiájának megfelelően legyártott progresszív lencse típusok.

Megszokható-e a progresszív szemüveg?

A progresszív szemüveg lencsék több szemüveget pótolnak, így a tökéletes látáskomfort eléréséhez szükség lehet némi időre. Az egyfókuszú szemüvegeknél is előfordul, hogy átvételekor szokatlan az új szemüvegünk!
Ugyanígy igaz ez bifokális és progresszív szemüvegre is, tehát NEM megszoknunk kell, csak meg kell tanulnunk hogyan működik, egy kis időt kell adni agyunknak, míg szinte teljesen észrevehetetlenné válik új progresszív szemüvegünk használata a mindennapokban. Csak türelem, előbb-utóbb mindenkinek sikerül!

Miből áll a tanulási folyamat a progresszív szemüveglencse esetében?

A legjobb állandóan viselni új progresszív szemüvegünket, semmiképp sem cserélgetve régi szemüvegeinkkel! Ezzel a módszerrel agyunk hamar el fogja sajátítani új progresszív szemüvegünk használatát.
Távolba tekintéskor a progresszív szemüveg felső részén, a távoli dioptriát használjuk! Közelre úgy tudunk jól látni, ha változatlan fejtartás mellett kissé lefelé tekintve a progresszív szemüveglencse alsó részén a közeli dioptriát alkalmazzuk!

A távoli és közeli rész közötti átmeneti részben (a „csatornában”) minden távolságra találunk éles tartományt a progresszív lencsén, ha kissé fel-le mozgatjuk fejünket. (Ez a progresszív szemüveg tanulási folyamatának a része, amíg automatikus nem lesz a fejmozgatás.) Ha oldalra tekintünk (túlhaladva a progresszív látócsatornán) homályossá válhat a kép, ezt fej fordítással korrigálhatjuk. (Később ez is automatizálódik.)

A köztes látócsatorna és az olvasó rész szélessége függvénye a progresszív lencse árának!

Mennyi időre van szükség, ahhoz, hogy teljesen „elsajátítsam” a progresszív szemüveglencse használatát?

Ez a folyamat teljesen egyedi, egyeseknél néhány óra, másoknál eltarthat néhány hétig is az új progresszív szemüveg használatának elsajátítása. Számos esetben „észrevétlen” a tanulási folyamat vége, hirtelen rádöbbenünk, hogy teljes természetességgel használtuk egész nap progresszív szemüvegünket, és látunk újra ugyanolyan könnyedén, mint korábban.

A tapasztalat szerint, akinél a progresszív szemüveg „tanulási” folyamata több, mint 1 hónap, ott kevés kivételtől eltekintve általában máshol keresendő a probléma.

Mi történik, ha nem tudom megszokni új az progresszív szemüveg -et?

Csak nyugalom, vevőink 99%-a megszokja progresszív szemüveg lencséit! 🙂

A többiek ilyenkor élhetnek a megszokási garanciával: amennyiben 6 hónap viselési idő után nem tudja megszokni progresszív lencséit, úgy kicseréljük azokat egy pár távoli és egy pár olvasó, vagy egy pár bifokális lencsére az Ön kívánsága szerint.

A megszokási garancia csak a nálunk történt vizsgálat alapján érvényesíthető.

A progresszív szemüveglencse megszokási problémáinak oka gyakran vezethető vissza a nem megfelelő látásvizsgálati adatokra, ezért mi nem ajánljuk, hogy máshol készült eredményekre készíttesse el szemüvegét!

Scroll to Top