Fénytörési hibák

Fénytörési hibák:

  • rövidlátás
  • távollátás
  • görbületi eltérések
  • öregszeműség

1./ Rövidlátás

Fénytörési hibák

Manapság a szem leggyakoribb dioptria eltérése. Létrejöttének oka, hogy a tartós közelrenézés a szemgolyó hossztengely-növekedését idézi elő. A látásélesség távolra csökken, közelre változatlanul jó, nagyfokú rövidlátás esetén azonban közelre is kijavítást igényel. Kijavítása történhet szemüveggel, kontaktlencsével, lézeres látáskorrigáló műtéttel.

2./ Távollátás

Kisebb hossztengelyű szemalkatot jelent, mely közelre és távolra egyaránt a látásélesség csökkenését idézi elő. Az éleslátás helyreállítása a szem részére fokozott munkavégzést jelent, s már kisgyermekkorban előfordulhat, hogy különféle panaszokat okoz /fejfájás, gyengébb látásélesség, tompalátás/ Kijavítása történhet szemüveggel, kontaktlencsével, lézeres látáskorrigáló műtéttel.

3./ Görbületi eltérések

A szemnek, mint összetett optikai rendszernek a görbületi eltéréseiből adódik. Távolra, közelre egyaránt zavaró kontúros, elmosódott látást jelent. A fokozott javítási kényszer pislogásban, hunyorgásban nyilvánulhat meg.

4./ Öregszeműség

Az emberi szem élettani sajátossága mely a 45-ik életév táján jelentkezik. Egyre nehezedő olvasási készséget jelent, mely közeli szemüveg, vagy speciális kontaktlencse felírásával orvosolhatjuk.

Dr. Munkácsi Györgyi
szemész szakorvos

Scroll to Top