Látáskorrekció

Kancsalság

A megfelelő látásélesség a mai kor embere számára a jó életminőség alapvető feltétele. A járművezetés földön, vízen, levegőben komplex, dinamikus helyzet, mely megfelelő látást feltételez. A közeli munkavégzés, a tanulási folyamat, a számítógép használata ugyancsak igénybe veszi látószervünket, a látópályát és az agyi látóközpontot.

Szemünk fénytörési hibáit ki kell javítani. A látáshibák lehetnek: rövidlátás, távollátás, görbületi eltérések, öregszeműség.

A korrigálás lehetőségei:

  • Szemüveg
  • Kontaktlencse
  • Műtéti megoldás

Melyiket válasszuk?

A válasz az egyén és a szakember oldaláról is megközelítendő.

A választást az egyén részéről befolyásolja lelki beállítottsága, tevékenységi köre, esztétikai igénye. A szakember (szemorvos, refraktiv szemsebész, optometrista) a páciens szemének optikai eltérései, esetleges szemészeti és általános betegségei alapján ad tanácsot a helyes döntés meghozatalához.

Szemüveg

Hazánkban a SZEMÜVEG a legelfogadottabb megoldás. A szemüveg ötszáz éves múlttal rendelkezik, kezdetben csak a gazdagok kiváltságaként létezett. A ma népies elnevezésnek tartott „pápaszem” is utal erre a tényre. A XXI. században a szemüveg mindenki számára elérhető látásjavító eszköz. A jó szemüveg azonban nem piaci portéka, pontos, szakember által megállapított, javasolt, és elkészített gyógyászati segédeszköz. A nem megfelelő törésmutatójú, torzító lencsék vásárlása, használata csak tűzoltás céljára valók. A lencsegyártó cégek magas dioptriában is esztétikus , optikailag tökéletes szemüveglencséket állítanak elő, tehát a szemüvegviselés alternatíva lehet bármilyen fénytörési hiba esetén is. 45 éves kor felett a szem alkalmazkodóképességének csökkenése miatt a különböző távolságokra más-más dioptriaigény merül fel, melynek legkorszerűbb javítását a multifokális, másnéven progresszív lencsékkel érhetjük el. A speciális felületkezelések fényérzékenység, tartós számítógépes munkavégzés esetén fokozzák a komfortérzést.

A „szemüveg öltöztet”. A szlogent ismerjük, igazságával egyetértünk, mégis lehetnek szituációk, amikor szabadabbnak éreznénk magunkat nélküle.

Kontaktlencse

A fénytörési hibák korrekciójának másik lehetősége a „láthatatlan szemüveg”, azaz a KONTAKTLENCSE. A nagy felfedezés immár több mint fél évszázados múltra tekint vissza, s büszkék lehetünk rá, hogy magyar találmány. A világon több millió ember kontaktlencse-viselés adta szabadsággal. Magyarországon kb. húsz éve vált széles körben hozzáférhetővé, de használata jóval elmarad a nyugat-európai adatokhoz képest.

A kontaktlencse választék hihetetlen széles palettán mozog, ma már ezen a módon szinte minden fénytörési hiba korrigálható. A kontaktlencse viselőknek egy nagyon fontos tényezőt nem szabad elfelejteniük. A kontaktlencse gyógyászati segédeszköz!

A páciens szemének vizsgálata, az alkalmasság megállapítása, a kontaktlencse felírása, kiadása szakember feladata és felelőssége. Természetesen a kontaktlencse viselés a páciens számára is odafigyelést, pontosságot, a szabályok betartását jelenti. Be kell tartania, és nekünk szakembereknek be kell tartatnunk a lencse ápolásával, cseréjének ütemével kapcsolatos előírásokat. Évente legalább egy alkalommal részletes szemészeti ellenőrzés szükséges, a legkisebb panasz, díszkomfort érzés esetén azonnal vizsgálaton kell jelentkezni, hiszen az illesztő szakember garanciát vállal páciense soronkívüli ellátására. A szabályok ilyetén betartásával nem kell félni a kontaktlencse-viselés káros következményeitől.

Kihez fordulhatunk tanácsért, ha kontaktlencsét szeretnénk viselni? Szemész szakorvosok, főiskolai végzettségű optometristák rendelhetnek kontaktlencsét. Magyarországon a szakemberek jelentős része kontaktológus vizsgával is rendelkezik, mely az illesztés speciális jártasságát is jelenti. Bizonyos esetekben a kontaktlencse árának a társadalombiztosítás terhére történő rendelése is lehetséges. Többnyire speciális optikai vagy gyógyászati célból rendelt lencsékről van szó. A szakmai kollégium és a Kontaktlencsetársaság Vezetőségének célkitűzése, hogy legalább ezekben az esetekben kontaktológus szakképesítéssel rendelkező szemorvoshoz fordulhasson a páciens.

Egyre népszerűbb a kontaktlencsegyártó ipar célkitűzése, a kozmetikai, azaz színes kontaktlencsék elfogadtatása. A választék egyre bővül, mind színben, mind dioptriatartományban. Természetesen a kozmetika lencsék rendszeres viselése is ellenőrzést igényel, paramétereinek megállapítása vizsgálat alapján történik.

Szemműtét – refraktív sebészet

Az optikai eredetű látáshibák korrigálásának legújabb lehetősége a REFRAKTÍV SEBÉSZET. Misztikum és tévhitek övezik, még szakmai körökben is, holott ma már 15 éves múltra visszatekintő sikeres valóság.

Milyen elven alapul a kezelés, és milyen fénytörési hibák szüntethetők meg általa?

A refraktív sebészet két fő irányzatot jelent. A korábban kifejlesztett módszer a radiális keratotómia, melynél a szaruhártya megfelelő irányú és mélységű bemetszéseit kell elvégezni. Az eljárás ma már háttérbe szorult, bár bizonyos speciális esetekben továbbra is van létjogosultsága.

Az újabb módszer az excimer-lézerrel történő „szaruhártya-szobrászat”. A lézerkezelés a szaruhártya felszínén történik. Először az optikai zónában eltávolítják a felszíni hámréteget, majd a gyémántcsiszoláshoz hasonlóan a lézersugár az élő szaruhártyaszövetet lecsiszolja, illetve a felszínes rétegben elpárologtatja. A lézersugár energiája, mivel nem hatol mélyre, a szem belső szöveteit nem károsítja. A lézerkezelés távollátóknál 5 dioptriáig, rövidlátóknál 10 dioptriáig igazán sikeres. Ennél magasabb dioptriahiba felett számítani kell arra, hogy továbbra is kell, de jóval alacsonyabb dioptriájú szemüveget viselnie a páciensnek. A kezelés ambuláns, a műtét után néhány hónapig szoros kontroll szükséges.

A látáskorrekció nem jelentheti tompalátó, vagy betegség folytán csökkent látású szemek látóképességének gyógyítását.

A látás korrigálásának mikéntje, tehát választási lehetőség a mai kor embere számáras a döntés függ az egyén tevékenységétől, látásigényétől, lelki beállítottságától, kozmetikai elvárásaitól.

A szemészet mindhárom területén jártas szakember tanácsát kikérve a páciens szabad döntése a siker záloga.

Dr. Munkácsi Györgyi
szemész szakorvos

Scroll to Top