Szürkehályog

Szürkehályog

Az emberi szemlencse elhomályosodását, átlátszóságának megszűnését jelenti. Elsősorban az idős kor betegsége, de minden életkorban előfordulhat, megoldása műtéti. Az elszürkült szemlencse eltávolítása után műlencse behelyezésére kerül sor, mely a tökéletes látásélesség visszanyerését teszi lehetővé. A modern ultrahangos, vagy lézeres műtéti technikával, a szürkehályogműtét egynapos sebészeti beavatkozássá vált.

A műtét legnagyobb előnye, hogy rendkívül kicsi sebet kell készíteni (mindössze két-három mm). Ezen a nyíláson keresztül be lehet vezetni a szembe a lézerfénnyel vagy ultrahanggal működő vékony eszközt, mely képes a szemen belül az átlátszatlanná vált szemlencsét összetörni, majd állományát kiszippantani. Ezt követően a sebnyíláson keresztül egy összehajtogatott műanyag szemlencse behelyezésére kerül sor.

A műlencsére azért van szükség, mert a saját szemlencsénk, kb. 20 dioptriás gyűjtőlencseként fogható fel, tehát törőerejét pótolni kell. Ha műlencsét nem ültetnénk be (20-30 évvel ezelőtt még ez a megoldás nem számított rutin feladatnak) a betegnek igen erős szemüveget kellene viselnie. A szürkehályognak műlencsebeültetéssel történő műtéti megoldása a látás teljes rehabilitációját teszi lehetővé.

Dr. Munkácsi Györgyi
szemész szakorvos

Scroll to Top